UPOZNAJMO KORISNICE NA PROJEKTU ZAŽELI

UPOZNAJMO KORISNICE NA PROJEKTU ZAŽELI

 

Upoznajmo korisnice na projektu Zaželi- zajedno za žene

Romana i Ivana

Općina Vrbje  već dva mjeseca provodi projekt Zajedno za žene, a koji je odgovor na poziv Zaželi-program zapošljavanja žena- faza II.

Kroz projekt je zaposleno 10 teže zapošljivih žena s područja općine Vrbje za posao gerontodomaćica koje pružaju uslugu pomoći u kući za 60 krajnjih korisnika.

Razgovarali smo s dvije korisnice projekta, a u nastavku pročitajte što su nam rekle.

Gospođa Ivana Slišurić živi u selu Vrbje, ima 38 godina i nezaposlena je već 12 godina. Prije nego se zaposlila na projektu, radila je u NG Drvo. Ivana navodi kako joj se u sadašnjem poslu najviše sviđa kako su je dobro prihvatili korisnici što zaključuje iz komunikacije s istima. Također navodi kako uživa u razgovoru s njima, što je razumljivo, jer su stariji uvijek puni raznih mudrosti i anegdota.

„Korisnici najviše traže da se s njima priča“, kaže nam Ivana, jer nekima upravo to najviše nedostaje, pa rado s njima popriča. Osim toga korisnicima je najveća pomoć, osim kućanskih poslova, potrebna prilikom nabavke namirnica, odlazaka u poštu i slično.

Na pitanje ima li kakvih hobija, Ivana se šali kako su joj hobiji, osim posla, djeca i njihove školske zadaće i obaveze.

Naša druga korisnica koju danas predstavljamo zove se Romana Rakonić. Gospođa Romana također dolazi iz sela Vrbje, ima 51 godinu i broji 15 godina kako nije bila zaposlena. Prije nego se zaposlila na projektu, radila je na javnim radovima u matičnoj općini.

Romana je, poput Ivane, također opazila kako korisnike najviše veseli čašica razgovora, pa rado s njima „proćakula“ uz šalicu vruće kave. I ona, kaže, uživa u razgovoru  i druženju s njima. Osim kućanskih poslova, koji su svakom korisniku prioritet, Romana svojim korisnicima obavlja kupnju namirnica, odlazi u poštu,a pomagala je i u pripremi zimnice, sadnji cvijeća u vrtu…

Romana od hobija navodi ples i pjesmu u kojima uživa kao članica KUD-a.

Obje korisnice navode kako kao najveću korist projekta vide u povećanju kvalitete života krajnjih korisnika, njihovih starijih mještana kojih svakodnevno obilaze.

Projekt ima i mnoge benefite za njih, zaposlenice na projektu, a one navode kako je to prvenstveno povećanje radnog staža i naravno financijska korist. I Ivana i Romana izrazile su želju za nastavkom bavljenja istim poslom i nakon završetka provedbe projekta.

Projekt Zajedno za žene financiran je EU iz Europskog Socijalnog Fonda sa 100% intenzitetom potpore.

 

 

Najčitanije