Održana završna konferencija projekta  „Savladaj prepreke: Osnaži se i ostvari na tržištu rada“

Održana završna konferencija projekta „Savladaj prepreke: Osnaži se i ostvari na tržištu rada“

Održana završna konferencija projekta

„Savladaj prepreke: Osnaži se i ostvari na tržištu rada“

Udruga Studio B je u ponedjeljak, 3. srpnja, održala završnu konferenciju projekta „Savladaj prepreke: Osnaži se i ostvari na tržištu rada, UP.01.2.0.04.0021“. Konferencija je održana u Restoranu „AS“ u Rešetarima. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici partnerskih organizacija i institucija – Dinko Glad iz HZZ-a PU Slavonski Brod i Krešimir Marošević ispred HZZ-a, Ispostave Nova Gradiška; Barbara Jurčević ispred Općine Vrbje, te Josip Bošnjak i Stjepan Bošnjak ispred Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška. Nadalje, konferenciji su prisustvovali osobe zaposlene na projektu, suradnici naše organizacije, te predstavnici medijskih kuća.

Nakon uvodnih riječi, projekt je predstavio Boris Lekić – savjetnik / mentor, dok je ostvarene rezultate predstavila Nikolina Jureković, izvršna direktorica Udruge.

Cilj projekta bio je identificirati 15 mladih osoba na području Brodsko-posavske županije (Nova Gradiška, Vrbje, Staro Petrovo Selo i okolne općine) koje pripadaju skupini NEET osoba, te ih obrazovati i ojačati za aktivno sudjelovanje. Cilj je i nadmašen, te je ukupno obuhvaćeno 24 osobe u NEET statusu. Identificirani korisnici su se uključili u 4 neformalne edukacije razvoja mekih vještina i 4 edukacije transverzalnih vještina što je doprinijelo njihovoj integraciji na tržište rada. Ukupno je održano 3 ciklusa neformalnih edukacija mekih i transverzalnih vještina kojima je obuhvaćeno 24 korisnika i korisnica. Redovnim informiranjem o tržištu rada korisnici su imali uvid u deficitarna zanimanja i na osnovu toga su mogli izabrati program osposobljavanja koji im najbolje odgovora. Njih 15, od čega 11 ženskih i 4 muških, završilo je verificirane programe osposobljavanja.

Rezultat na koji smo posebno ponosni – 7 od 15 korisnica i korisnika uspješno se zaposlilo nakon sudjelovanja u projektu, od čega 1 osoba s invaliditetom!

 

 

Nakon predstavljanja projekta i ostvarenih rezultata, prisutnima se obratila i Barbara Jurčević, predstavnica partnerske organizacije - Općine Vrbje, koja je u uvodu rekla kako je na početku provedbe projekta bila skeptična hoćemo li uspjeti postići projektom planirane ishode, ali kako su se trudom projektnog tima mladi polako počeli uključivati u projekt, kako bi se osposobili, usavršili svoje socijalne i digitalne vještine, zaposlili se i na taj način ostvarili svoje male, a za njih velike ciljeve. Također je u ime partnera zahvalila Udruzi na provođenju ovog projekta, te izrazila nadu da će ovakvih projekata biti i u budućnosti za mlade generacije koje tek dolaze i pronalaze se u društvu. Naglasila je kako će Općina Vrbje uvijek rado podržati i biti partner u ovakvim projektnim inicijativama koje rezultiraju pozitivnim promjenama.

Nakon toga, prisutne je ispred HZZ PU Slavonski Brod pozdravio Dinko Glad, koji je ispričao koja je bila uloga HZZ-a u projektu, a i njegova osobna. Dinko je održao radionice informiranja o kretanjima na tržištu rada za naše korisnike_ice, što je zasigurno doprinijelo njihovom kvalitetnom izboru programa osposobljavanja i u konačnici zapošljavanju. Također je istaknuo kako je sinergija djelovanja projektnog tima, s naglaskom na individualno mentorstvo i savjetovanje, angažman psihologinje za grupnu podršku, te gorespomenutih radionica, omogućila individualni pristup svakom korisniku_ici, kako bi im se dao poticaj i usmjerilo ih se kako dalje, što je onda i urodilo ovako dobrim rezultatima. Na kraju je izrazio kako su jako sretni što je projekt proveden uspješno!

Ispred Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška prisutne je pozdravio Josip Bošnjak koji je rekao kako im je drago što su bili dio ovog uspješnog projekta, koji je zaista primjer dobre prakse, poželio je nositelju puno sreće u budućem radu i naglasio kako će se UGNG uvijek rado uključiti kao partner u projektne inicijative Udruge Studio B.

Na kraju službenog dijela konferenciju je zatvorila Nikolina Jureković, koja se zahvalila svim partnerima na njihovom doprinosu, našim korisnicama i korisnicima koji su aktivno sudjelovali i uložili puno truda u postizanje svojih ciljeva, te projektnom timu – Magdaleni, Borisu, Katici, Valentini, Štefanu i Mariji, bez čijeg rada, posvećenosti i truda ovi rezultati ne bi mogli biti postignuti.

Podsjetimo, projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 1.760.640,00 kuna sa stopostotnim financiranjem u sklopu Poziva „Pronađi me!" – provedba aktivnosti dosega i obrazovanja neaktivnih mladih osoba u NEET statusu“. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (8,11%) i iz Inicijative za zapošljavanje mladih (91,89%). Trajanje projekta bilo je 24 mjeseca, od 6.7.2021. do 6.7.2023. godine.

 

 

Najčitanije