Održana uvodna konferencija projekta  „Zajedno za žene II, UP.02.1.1.16.0439“

Održana uvodna konferencija projekta „Zajedno za žene II, UP.02.1.1.16.0439“

Održana uvodna konferencija projekta  „Zajedno za žene II, UP.02.1.1.16.0439“

U ponedjeljak, 28. studenog, u prostoru Buffeta „Panorama“ na Visokoj Gredi, održana je uvodna konferencija projekta „Zajedno za žene II“.

Na konferenciji su bili nazočni_e pripadnice ciljne skupine, predstavnice Općine Vrbje i općinskog vijeća, predstavnici partnerskih institucija, te medija. Prisutne je, u ime Općine Vrbje, pozdravila Barbara Jurčević, te u ime HZZ-a kao partnera, Dinko Glad. Nakon uvodnih riječi projekt je predstavio voditelj promocije Josip Brozović.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Odobren je kroz Otvoreni javni poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III”.

Riječ je o nastavku uspješnog projekta "Zajedno za žene" iz Faze II ovog Poziva, tijekom kojeg je 10 zaposlenih pripadnica ciljne skupine pružalo uslugu pomoći u kući za 60 krajnjih korisnika_ica kroz 12 mjeseci. Provedba tog projekta pokazala je kako postoji veća potreba za ovom uslugom, kako među krajnjim korisnicima tako i među ciljnom skupinom – teže zapošljivim ženama, stoga će se kroz „Zajedno za žene II“ obuhvatiti nove pripadnice ciljne skupine (žene) i novi krajnji korisnici (stariji i nemoćni).

Ukupna vrijednost projekta je 741.600,00 kuna sa stopostotnim sufinanciranjem Europske unije. Cilj projekta "Zajedno za žene II" je ublažiti posljedice nezaposlenosti i rizika od siromaštva 15 nezaposlenih žena, pripadnica ciljne skupine, kroz zapošljavanje na pružanju socijalne usluge pomoći u kući koja će potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života 90 krajnjih korisnika_ica. Projekt će pozitivno utjecati na sprječavanje institucionalizacije starijih osoba koje žive u nerazvijenim ruralnim područjima. Obuhvatit će većina naselja u općini: Visoka Greda, Mačkovac, Dolina, Sičice, Vrbje i Bodovaljci. Sve pripremne radnje su obavljene i žene će započeti s radom 1. prosinca 2022 godine.

Općina Vrbje će nastojati gotovo sve usluge i robe koje nabavlja u sklopu projekta to činiti unutar lokalne zajednice jer na taj način potičemo ekonomski, gospodarski i socijalni oporavak općine, zadržavamo starije žene na ovim prostorima i na taj način potičemo razvoj općine. Vjerujemo da će ovaj projekt imati dugoročni utjecaj i pridonijeti razvoju cjelokupne lokalne zajednice. Istodobno će doći do razvoja deficitarne socijalne usluge, te ujedno potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika.

Projekt će ostvariti vidljive pozitivne promjene u slabije razvijenom ruralnom području te doprinijeti njegovoj revitalizaciji. Kroz provedbu projekta ostvarit će se bolja suradnja lokalne samouprave i institucija što će omogućiti daljnje razvijanje i zajedničko planiranje prijenosa primjera dobre prakse odnosno širenja različitih vrsta socijalnih usluga, broja pružatelja kao i različitih skupina korisnika. Ovim projektom razvija se krossektoralno partnerstvo različitih institucija koje će biti nastavljeno kroz suradnju na lokalnim, regionalnim ili nacionalnim programima.

Najčitanije