Održano predavanje na temu

Održano predavanje na temu "Selekcija i uzgoj svinja"

 U četvrtak 10. siječnja u općinskoj vijećnici u Vrbju održano je predavanje za poljoprivrednike na temu „Selekcija i uzgoj svinja“.

Predavanje je održano u organizaciji Poljoprivredne savjetodavne službe, Hrvatske poljoprivredne agencije i Udruge uzgajivača svinja Brodsko – posavske županije.

Vedran Klišanić predstavnik Hrvatske poljoprivredne agencije, kao voditelj predavanja upoznao je poljoprivrednike s testiranjem nazimica u službi što uspješnijeg nastavka uzgojno-selekcijskog rada.

Kako je za strategiju povećanja broja crne slavonske i turopoljske svinje, najznačajnijih pasmina u Hrvatskoj, bitna nabava nazimica, kao dobavljač za županijski projekt angažiran je gospodarstvenik Belić s područja Čakovca. Strategija nužno traži i evidenciju svinja kroz njihovo obilježavanje, te promjene u mjesečnom registru.

Predsjednik Svinjogojske udruge Brodsko-posavske županije Marijan Lučić na spomenutom predavanju istaknuo je kako svinjogojci mnogo dobivaju učlanjivanjem u Udrugu, poglavito zbog međusobnog povezivanja i učvršćivanja statusa svinjogojca na sve zahtjevnijem tržištu.

Domaćin predavanja bio je načelnik Igor Jurišić i Općina Vrbje.

Najčitanije