Održano „Pokladno jahanje“ u Bodovaljcima

Održano „Pokladno jahanje“ u Bodovaljcima

U organizaciji članova novoosnovane Udruge za promicanje kulturnih i tradicijskih vrijednosti „Pokladno jahanje“ u subotu 09. veljače u Bodovaljcima je, drugu godinu za redom, održana manifestacija „Pokladno jahanje“. Pokladno jahanje je jedinstveni običaj koji datira još iz vremena kada su graničari na Savi čuvali granice od Turaka, a svečano odjeveni graničari obilazili svoje suborce na graničnim postajama noseći ima pokladno jelo i piće.

Službeno otvorenje ovogodišnjeg Pokladnog jahanja održano je ispred Društvenog doma u Bodovaljcima gdje se jahačima, mještanima i njihovim gostima obratio Marijan Štefanac, pročelnik odjela za europske integracije Brodsko-posavske županije, te načelnik Općine Vrbje Igor Jurišić koji je i otvorio manifestaciju, te svim sudionicima zaželio ugodno jahanje i dobar provod u Bodovaljcima. Načelnik je iskoristio priliku i pohvalio mještane koji su okitili svoje kuće i kapije, te napomenuo, kako se nada da će ovaj pokladni običaj postati tradicija u ovom kraju i od zaborava sačuvati običaje naših predaka.

U povorku kroz selo krenulo je oko 45 jahača sa šireg novogradiškog i brodskog područja, te zaprege s tamburašima. Vesela povorka prošla je kroz cijelo mjesto te se zaustavila na postajama gdje su za jahače i brojne goste mještani pripremili domaće slavonske delicije, kuhano vino i čaj. Nakon prolaska povorke, manifestacija je nastavljena u Društvenom domu gdje su nastupali članovi Kulturno umjetničkog društva Vrbje. Nakon završetka službenog dijela programa zabava je nastavljena uz druženje svih sudionika i gostiju do duboko u noć.

Spomenuta manifestacija pokrenuta je prošle godine na inicijativu Željka Matijevića, a uz podršku Brodsko – posavske županije i Općine Vrbje.

FOTOGALERIJA...

Najčitanije